Archive for oktober, 2014

 • ”ALBY ÄR MITT LIV”

  By Förorten i Centrum on 23 oktober, 2014
  0
  0
  Under helgen målades en live muralmålning vid Fanzingo i Alby. FiC blev bjuden till Festivalen This is Alby för att leda en workshop om det som kallas Albys Gyllene Regler, som står skrivna på en vägg i centrum. Under festivalens diskussioner ifrågasattes reglernas relevans och skisser på nya motiv började ta form. Det började med livets träd, positiva slagord och symboler för Alby som sedan bearbetades vidare med några ungdomar vid fritidsgården i Alby. "Alby är mitt liv" är ett improviserat provsmak på hur nya motiv kan ta form och vilka berättelser som känns viktigare att synliggöra istället för den nuvarande väggen.
 • UNGA MURALISTER TRÄFFAR JEFF KOONS

  By Förorten i Centrum on 23 oktober, 2014
  0
  0
  I helgen träffade våra unga muralister, Nasteha Abdullahi, Asha Abdi Hassan och Frida Larsen konstnären Jeff Koons på hans mottagning hemma hos USA ambassadören Mark Brzezinski.
 • STOCKHOLMS NOLLTOLERANS AVSKAFFAS

  By Förorten i Centrum on 23 oktober, 2014
  0
  0
  Muralmålningen i husby som skapades av ca 260 Järvaborna illustrerar artikeln om nolltoleransens avskaffande i Stockholm. "Mitt hem, min bild"(2012) är ett exempel på hur medborgarnas direkta inflytande på staden och dess utseende är en demokratisk och kulturell självklarhet!
 • ETC ARTIKEL OM ”VI ÄR ÖREBRO”

  By Förorten i Centrum on 23 oktober, 2014
  0
  0
  "Kreativiteten flödar inne på Tegelbruket i Örebro. Barn och unga gör tillsammans en muralmålning som snart ska sättas upp på aktivitetshusets innergård. Målningen är ett resultat av projektet ”Vi är Örebro” som drygt 200 ungdomar har deltagit i."
 • Seminarium om delaktighet i det offentliga rummet

  By Förorten i Centrum on 13 oktober, 2014
  0
  0
  ”Vem får sätta sina spår och på vilket sätt?” är en seminarium om hur man kan använda sig av alternativa processer och metoder för att få fram barn och ungas röster om våra offentliga platser. FiCs konstnärlig ledare, Saadia Hussain, kommer att vissa muralmålningen som unga i Örebro har skapat på Tegelbrukets innergård och berätta om vårt arbete.
 • FiCs unga muralister intervjuade av Norra Sidan

  By Förorten i Centrum on 13 oktober, 2014
  0
  0
  "Vi anser att representation är någonting viktig, många delar inte vår uppfattning av Husby och vi vill visa något positivt om det område som står oss väldigt nära. Vi vill få fram ett budskap genom att synliggöra våra röster på offentliga väggar, säger Aisha Hassan." Våra grymma sommarjobbare och framtidens muralkonstnärer är med i Norra Sidan Läs artikeln här (sid 8) :
 • Invigning ”Lägg ner stenen”!

  By Förorten i Centrum on 13 oktober, 2014
  0
  0
  Lördag 30/8 kl 14:00 – 17:00 invigs det kollektiva, symboliska konstverket "Lägg ner stenen" och firas med Järvaborna! Projektet initierades efter förra vårens upplopp i Husby, då vi erbjöd invånarna att måla sina tankar och uttrycka sina röster i färg på gatstenar genom live workshops i Husby. 100-tals stenar målades av barn och vuxna i en konstmanifestation mot våld och för förändring och förbättring av sin hemort. Monumentet av målade, nedlagda stenar förbereds under veckan och invigs som del av Husbygårdsdagen, som erbjuder en mängd kulturaktiviteter för hela familjen. Se resten av programmet här. Varmt välkomna önskar FiC!!
 • Albys gyllene regler i ny tappning

  By Förorten i Centrum on 13 oktober, 2014
  0
  0
  Fredag 22/8 medverkade FiC på Albyfestivalen, This is Alby. Vi var inbjudna av Fanzingo för att leda en workshop om det som kallas Albys Gyllene Regler, som står skrivna på en vägg i centrum och är signerade av kronprinsessan. Allt fler röster höjs som ifrågasätter reglernas relevans. Med denna kortfilm av Ahmed Nuru som utgångspunkt och filmaren själv som gäst, […]
 • Mer Förorten i Centrum i Järva!

  By Förorten i Centrum on 13 oktober, 2014
  0
  0
  Vi har gjort muralmålningar i Husby, Tensta, Kista. Vi ser hela Järva som vår hemmaarena och vill göra mer där. Trots att det är svårt att få tillgång till väggar har vi bestämt oss för att inleda samtal med människorna i Järva. Vi startar i Husby och lyssnar till vad folket ser som angelägna och viktiga budskap för en ny […]
 • Politisk konst på Barnens Ö

  By Förorten i Centrum on 13 oktober, 2014
  0
  0
  Fredagen 8/8 blev vi inbjudna till Rädda Barnens sommarläger Dreamcamp på Barnens Ö för att göra live-målningar med deltagande ungdomar 13-15 år från Stockholm, Göteborg och Malmö. Fem grupper fick var och en definiera en kampanj inför valet i höst. Det blev fem konstverk med det de tyckte var de viktigaste frågorna.