FiC GUIDAR COLOMBIANSK GRAFFITIKONSTNÄR GENOM HUSBY

By Förorten i Centrum on 24 november, 2014 in Cool
0
0
Karina Santos inför föreläsning och vid graffitimålning i Stockholm. Foto: Colombiagruppen

Förorten i Centrum träffade Karina Santos Matiz från Cartografía Sur, en colombiansk feministisk organisation som arbetar med kvinnofrågor. De använder konsten som medel för att uppmärksamma människorättssituationen, stärka lokalsamhällen och främja en hållbar utveckling där kvinnor, ungdomar, hbtq-personer, urfolk och afrocolombianer kan påverka beslutsfattande om frågor som motsvarar lokala samhällsbehov, processer för regional integration, och fredsuppbyggande. Cartografía Sur driver också rörelsen Graffiti Mujer, en konstnärs kollektiv som använder sig av graffiti som sin konstnärliga verktyg för förändring.

Tillsammans med Karina träffade vi Claudia Polo från Colombiagruppen, som bjöd Karina till Stockholm för att berätta om  Cartografia Sur verksamhet och medverka i en graffiti workshop. FiC tog Karina och Claudia på en promenad genom Husby för att visa kvarteren och muralmålningarna vi skapat tillsammans med Husbyborna. Det blev en trevlig promenad och ett mycket intressant samtal om likheterna och skillnaderna mellan Stockholm och städer i Colombia gällande gatukonst, boende initiativ, rätten till det offentliga rummet och demokratisk underskott. Det glädjer oss att möta människor som tar kollektiv konst och konst på det offentliga rummet på lika allvar som vi och hoppas vi kan lära oss mer av Karinas och Cartografia Sur:s arbetet i Colombia.

About the Author

Förorten i CentrumView all posts by Förorten i Centrum

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*