Förorten i Centrum på Arkitektur- och designcentrum

By Förorten i Centrum on 13 oktober, 2014 in Okategoriserade
0
0

Den 14:e november öppnar utställningen ”Vem är staden?” på Arkitektur- och designcentrum. Förorten i Centrum är en av aktörerna bland konstnärer, skribenter, arkitekter, formgivare, dansare mfl som tillsammans vill ge perspektiv på kulturens roll som motor för stads- och samhällsutveckling.

Vad säger Stockholms utseende och stadsplanering om makt-dynamiken bland stadens invånare? Vilken roll spelar det offentliga rummet i ett Stockholm som växer allt snabbare, både ekonomiskt och demografiskt men också i sin mångfald av etniciteter, kulturer, idéer och berättelser?

Förorten i Centrum betraktar det offentliga rummet som en plats där samhället speglas och där den allmänna debatten också förs. Vi tror på att konst är ett verktyg och ett språk som ska utövas kollektivt och när den tar plats i det offentliga rummet förändrar den inte bara platser utan också attityder hos de som skapar och de som betraktar.

I vår del av utställningen “Vem är Staden?” vill vi omformulera frågan till “Vems är staden?”. Vem har makt över det offentliga rummet? Vilka röster synliggörs? Hur kan vi göra Stockholm mer tillgängligt och få alla sina invånarna att känna sig lika kapabla att påverka sin omgivning både fysiskt och socialt?

FÖRORTEN I CENTRUMS PROGRAM UNDER UTSTÄLLNINGEN:

14 nov Vernissage
Förorten i Centrum ställer ut bilder och video-material från olika muralmålningsprocesser genomförda mellan 2011 till 2013
Läs mer här
Facebook event
https://www.facebook.com/events/559868234082346
https://www.facebook.com/events/533505730069886

22 nov – feb Muralmålning
En muralmålningsprocess påbörjas där röster, tankar och åsikter kring staden möts och tar plats. Skolor och allmänhet är välkomna att delta i kollektiva målarverkstäder under ledning av konstnären Saadia Hussain. Muralmålningen kommer att ta form och växa fram under hela utställningsperioden.

Drop-in verkstad hålls på lördagar;
23 nov, 21 dec, 18 jan, 1 och 15 feb kl. 11-14

26 nov Talkshow
Paneldebatt med eldsjälar, entreprenörer, konstnärer, arkitekter och representanter från näringslivet mm. där diskussionen kommer kretsa kring stadsplanering, makt, och identitet.
Gäst artist: Revolution poetry
Läs mer och anmäl dig här
Facebook event:
https://www.facebook.com/events/662736443758433

13 feb Talkshow
Paneldebatt med internationella gäster från Belfast, Nairobi och Kalifornien. Konstnärer som arbetar med muralmåleri kommer diskutera kring sina erfarenheter om kollektiv konst i det offentliga rummet.
Eventet ingår i Förorten i Centrums initiativ “International Mural Art Network”- IMAN.

16 feb Finissage
Vi avslutar utställningen med Muralmålningen som började målas under november och som nu är färdig. Vi firar och pratar om processen och berättelserna som ligger bakom verket.

Om “VEM ÄR STADEN?” Möten med Nairobi och Stockholm
I Vem är staden? ges perspektiv på kulturens roll som motor för stads- och samhällsutveckling. Här möter vi tolkningar, tankar och berättelser från Stockholm och Nairobi. Frågor om identitet, delaktighet och en socialt sammanhållen stad lyfts genom konstnärliga processer. De medverkande är bild- och ljudkonstnärer, skribenter, arkitekter, formgivare, dansare m fl.. Vem är staden? rymmer flera olika aktiviteter som utställning, program, workshops och hybrider däremellan.

Projektet initierades 2011 och är ett samarbete mellan the GoDown Arts Center i Nairobi, Arkitektur- och designcentrum, Kulturhuset i Stockholm samt organisationen Mimeta och stöds av Svenska PostkodLotteriets Kulturstiftelse.

About the Author

Förorten i CentrumView all posts by Förorten i Centrum

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*