• Samarbete med Micasa och Kista Folkhögskola inleds

  By Förorten i Centrum on 20 januari, 2016
  0
  0
  Under våren kommer flera muralmålningar att skapas av elever från Kista Folkhögskola och seniorer på äldreboendet vid Kista Torg. Vi ser fram emot en spännande process där entusiaster i olika åldrar skapar tillsammans.
 • ”Vi ser kärlek, respekt och en större gemenskap i orten”

  By Förorten i Centrum on 20 januari, 2016
  0
  0
  Ungdomsrådet i Skärholmen tog under hösten initiativet till en kollektiv muralmålning på Fältkontoret och fixade finansiering från stadsdelen. 16 årige Rewing Aldabag är en av skaparna av målningen. Han tycker att mediabilden av förorten inte stämmer och att det är de som bor på området som har tolkningsföreträde. -Där media visar brott, gängbråk och brist på demokratiska rättigheter, ser vi kärlek, respekt och en större gemenskap än till exempel inne i stan.
 • Digital Mural – en förstudie med stöd från Innovativ Kultur

  By Förorten i Centrum on 18 augusti, 2015
  0
  0
  Med stöd från Innovativ Kultur, Stockholm Stad har vi genomfört en förstudie för att utforska möjligheterna med digitala verktyg i våra muralprocesser. Macarena Cerda, men även delvis Nabila Abdul Fattah har tagit fram rapporten. Den betonar bland annat vikten av att inte tappa bort betydelsen av de demokratiska processerna och lyfta fram de boendes röster när man testar vad den digitala världen har att erbjuda. Vi undersöker nu förutsättningarna för ett testprojekt. Beställ rapporten från jan.strom.swe@hotmail.se.
 • Färgglatt och fint i Landskrona

  By Förorten i Centrum on 18 augusti, 2015
  0
  1
  Vår mest aktiva muralaktivist, Fatima Alani, skapade tillsammans med Orwa Hamzat och feriepraktikanter en muralmålning på en av "de fulaste platserna" i centrala Landskrona. Med inspiration från en Lego-modell växte konstverket fram och blev till Staden vid regnbågens slut. Invigningen ägde rum 3 juli. Landskrona kommun finansierade genom programmet Kulturstöd Unga.
 • Förorten i Centrum vill ena folk med hjälp av muralmålning

  By Förorten i Centrum on 17 augusti, 2015
  0
  0
  Ailin Moaf och Simon Matiwos från organisationen Förorten i Centrum. Bild: Sveriges Radio   Ailin Moaf och Simon Matiwos från organisationen Förorten i Centrum arbetar just nu med ett muralmålningsprojekt i Husby. Ett arbete som på många sätt underlättats i samband med att Stockholms nolltolerans mot gatukonst avskaffas. I Husby pågår just nu ett speciellt projekt som vill lyfta olika […]
 • Helsingborgs dagblad skriver om ”RÖSTER FRÅN ÖSTER”

  By Förorten i Centrum on 10 december, 2014
  0
  0
  Helsingborgs dagblad har skrivit om muralmålningen i Landskrona och intervjuat några av de 150 personer som varit involverade i projektet! "Armar som tillsammans bildar ett hjärta, en vacker svan och ett barn som dömer en fotbollsmatch mellan gott och ont. Det är några av de motiv som nu pryder Dammhagskolans idrottshalls vägg. Med projektet "Röster från Öster" vill de som bor och verkar i stadsdelen Öster visa en annan bild än den som brukar föras fram i media.
 • BARNENS MURALMÅLNING PÅ NÖJESGUIDEN

  By Förorten i Centrum on 5 december, 2014
  0
  0
  Ailin Moaf och David Sundin besöker Södertälje och muralmålningen som barnen från Valla- och Ronnaskolan skapade tillsammans där samt graffitiutställningen i Snösätra!
 • MÅLARWORKSHOP MED RBUF

  By Förorten i Centrum on 3 december, 2014
  0
  0
  Detta är resultaten efter en inspirerande målarworkshop med grymma ungdomar från Rädda Barnens Ungdomsförbund!
 • FiC GUIDAR COLOMBIANSK GRAFFITIKONSTNÄR GENOM HUSBY

  By Förorten i Centrum on 24 november, 2014
  0
  0
  Förorten i Centrum träffade Karina Santos Matiz från Cartografía Sur, en colombiansk feministisk organisation som arbetar med kvinnofrågor. De använder konsten som medel för att uppmärksamma människorättssituationen, stärka lokalsamhällen och främja en hållbar utveckling där kvinnor, ungdomar, hbtq-personer, urfolk och afrocolombianer kan påverka beslutsfattande om frågor som motsvarar lokala samhällsbehov, processer för regional integration, och fredsuppbyggande. Cartografía Sur driver också rörelsen Graffiti Mujer, en konstnärs kollektiv som använder sig av graffiti som sin konstnärliga verktyg för förändring.
 • ”ALBY ÄR MITT LIV”

  By Förorten i Centrum on 23 oktober, 2014
  0
  0
  Under helgen målades en live muralmålning vid Fanzingo i Alby. FiC blev bjuden till Festivalen This is Alby för att leda en workshop om det som kallas Albys Gyllene Regler, som står skrivna på en vägg i centrum. Under festivalens diskussioner ifrågasattes reglernas relevans och skisser på nya motiv började ta form. Det började med livets träd, positiva slagord och symboler för Alby som sedan bearbetades vidare med några ungdomar vid fritidsgården i Alby. "Alby är mitt liv" är ett improviserat provsmak på hur nya motiv kan ta form och vilka berättelser som känns viktigare att synliggöra istället för den nuvarande väggen.