Titel: Drömmar

Projekt typ: Live Muralmålning

Datum: juni 2013

Antal deltagare: ca 20 ungdomar

Plats: Andra Hemmet – Skärholmen

Samarbetspartners: Andra Hemmet

Finansiering: Arvsfonden, Kulturbryggan, Stockholmstad

Drömmar

”Drömmar” är titeln till det 15 meter långa kollektiva väggmålning som ett 20-tal unga från ungdomsgården 2:a Hemmet i Skärholmen skapat i gårdens stora sal.

I muralmålningen ”Drömmar” ser man ett surrealistiskt landskap med moln som bär på deltagarnas drömmar. Små figurer springer från dröm till dröm genom smala och färgglada vägar som korsar varandra genom minimala övergångsställen. Alla springer ensamma efter sina egna mål men samtidigt är alla tillsammans i sökandet efter en framtid. Målningen innehåller kärlek, sport, kamp, styrka, självständighet och tro men framför allt mycket hopp inför framtiden.

Under tre idé-skapande workshops samlades ungdomarnas tankar och förslag om det som borde målas i 2:a Hemmets stora sal. Genom olika kreativa övningar och under ledningen av Förorten i Centrums konstnärliga ledare, Saadia Hussain, kom temat ”drömmar” att bli det bärande konceptet för husets första kollektiva konstverk.

Efter att ha fått feedback och kommentarer under visningen av grundskissen var det bara att sätta igång med målarverkstäderna. Det var fem intensiva dagar fyllda med lek, samtal, konst, dans och musik i vilka deltagarna fick utrymme och konstnärligt stöd för att reflektera, visualisera och sedan måla sina egna drömmar och visioner för framtiden.

Konstverket invigdes den 16:e juni med framträdande av husets ungdomar, dans, capoeira, samba och musik från bland annat hiphop-gruppen Sjukstugan.