Titel: Lägg ner stenen

Projekt typ: Live Muralmålning

Datum: 29 jul 2013 – 30 aug 2014

Antal deltagare: ca 100 Husbybor

Plats: Husby

Samarbetspartners: Husbygård

Finansiering: Arvsfonden.

Lägg ner stenen

Den 30e augusti invigdes det kollektiva konstverket ”Lägg ner stenen”. Projektet initierades efter förra vårens upplopp i Husby, då vi erbjöd invånarna att måla sina tankar och uttrycka sina röster i färg på gatstenar genom live workshops i Husby. 100-tals stenar målades av barn och vuxna i en konstmanifestation mot våld och för förändring och förbättring av sin hemort.

De första stenar målades under ”Kraftsamling av enade röster mot våld” som ägde rum vid Husby Kosthall den 29 juni och var ett evenemang arrangerat i samarbete mellan Förorten i Centrum, Husby Konsthall och Kista – Rinkeby stadsdelsförvaltning.

Sen dess har budskapet i stenarna vandrat till Skeppsholmen och varit en del av utställningen ”Vem är staden” på Arkitetur- och designcenter. Läs på Sveriges Radio

Tillbaka i Husby byggdes en symbolisk skulptur med stenarna vid den platsen på Husbygård där den gamla ateljehuset brann upp, i samband med upploppet, och där en ny hus har byggts.

Konstnärliga ledaren för projektet var FiCs Saadia Hussain.

Monumentet av målade, nedlagda stenar förbereds under veckan och invigs som del av Husbygårdsdagen, som erbjuder en mängd kulturaktiviteter för hela familjen.